КИНГДАО ЛАНДПОВЕР МАЦХИНЕРИ ЦО., ЛТД.

Водеће предузеће специјализовано за снабдевање резервним деловима камиона у Кини

Dom > Новости > Sadržaj
Увод у диференцијалну брзину шасије камиона
- Jun 02, 2018 -

Када се возило окрене, растојање између левог и десног точка је различито. Ако се камион окрене лево а средина лука налази се на левој страни, истовремено, десни (спољашњи) точак путује дуже од левог (унутрашњег) точка и ако су оба точка постављена на исту ротирајућу осовину , брзина два точка је једнака, онда је брзина два точка једнака. Појављује се феномен ваљања и клизања на волану. Ова појава ће узроковати отпорност да возило постане веома гадно и чак се не може окренути приликом окретања.


Ако желимо да побољшамо ову појаву како би возило учинило гладак у турну, неопходно је да се точкови на левој страни споро, десни точак мало брже и да се разликују у раздаљини код различитих брзина.


Да би решио овај проблем, пре сто година, Лоуис Ренаулт, оснивач Ренаулта (Леи Нуо) из Француске, измислио је разлику. Унутрашњост диференцијала је углавном састављена од спиралних прстенова (главног зупчаника), планетарног зупчаника и леве и десне брзине. Диференцијално возило се напаја преко мењача при окретању, а главна погонска вратила преносе снагу на диференцијал за ротирање велике спиралне зупчанике, док је брзина ротације две стране кољенице различита, али кроз окретање пренос је пропустљив. Планетарно постројење аутоматски подешава различиту брзину између лијевог и десног точкова тако да возило успешно окрене угао.


Иако диференцијал омогућује равномерно окретање точкова, када се точак заустави или уђе у празан ход, возило ће изгубити замах. Ово је углавном зато што када један точак губи приањ, отпор кола је нула, а отпор друге стране је веома велики. Истовремено се спирално зупчаста брзина окреће, планетарна брзина која регулише брзину точка наставља се континуално окретати, а снага се стално пребацује на точак који губи приањ и чини возило неуспјешно, може остати на месту.


Да би се решила ова ситуација, неопходно је у одређеној мери ограничити активирање диференцијала, тако да је посебна диференцијала закључана диференцијалом диференцијалног клизања и диференцијалом.